Ghidul autorulotei. Sfaturi și informații utile pentru o vacanță reușită.

inchirieri autorulote transilvania

Sfaturi și informații utile

Înainte de-a porni la drum este bine să te informezi și să te acomodezi cu autorulota Easy Camper pentru a te bucura de cele mai frumoase clipe într-o vacanță perfectă.

Informații

Planifică din timp o vacanță cu autorulota Easy Camper și descoperă cele mai interesante itinerarii din România cât și din Europa.

Sfaturi

Ține cont de câteva sfaturi utile pentru ca vacanța ta cu autorulota să fie una cât mai confortabilă și plăcută.

Experiență

Fiecare tur cu autorulota iți oferă o experiență unică, descoperi locuri și oameni noi. Te bucuri de libertate deplină și poți explora în voie natura.

ghidul autorulotei
Ce este o autorulotă?
Autorulota este un autovehicul special construit, ce servește în acelasi timp atat ca mijloc de transport, cât și ca spațiu de locuit. Este aşa zis o casă pe roți, construită pe unautoșasiu, de unde vine şi denumirea sub care mai este cunoscută şi anume de “motor-home”.

În funcție de model, autorulotele sunt echipate cu 2-4-7 locuri pe scaune,2-4-7 locuri de dormit, bucătarie (dotată cu aragaz, hotă, frigider, congelator, chiuvetă, blat de lucru), baie (cabină de duș cu apă caldă/rece, WC, chiuvetă), spații mari de depozitare, centrală termică pe gaz/diesel, oferind astfel apă caldă și căldură, panouri fotovoltaice, etc.
Autorulotele se pot folosi și în afara campingurilor sau doar în campinguri?
Autorulotele sunt concepute pentru a putea fi folosite atât în campinguri, unde pot fi conectate la curent electric, apă şi canalizare, dar şi în afara campingurilor sau off camping (plajă, malul unui râu/lac, vârf de munte), iar în funcție de dotările fiecărei autorulote, autonomia poate fi până la 3-4 zile.
Autorulota se poate folosi şi în sezonul rece sau doar vara?
Autorulotele sunt special construite pentru a putea fi folosite atât vara cât şi în sezonul rece (toamnă, iarnă, primăvară), având pereţii, tavanul, pardoseala, instalaţiile şi rezervoarele izolate termic antiîngheţ şi fiind echipate cu centrale termice pe gaz/diesel, de mare capacitate, ce oferă apă caldă şi căldură.

Astfel pot fi folosite în condiţii de confort deosebit, în orice anotimp, de la temperaturi -40 grade până la +50 grade.
Cu ce categorie de permis auto se pot conduce autorulota?
Marea majoritate a autorulotelor din flota actuală a firmelor de închirieri din România se pot conduce cu permis de conducere categoria B, având MTMA (masa total maximă autorizată) de până în 3,5t.
Pot părăsi teritoriul României cu autorulota?
Da, se poate călători în orice țară din spațiul UE. Pentru restul țărilor este bine să întrebați fiecare firmă de închirieri care sunt condițiile.

Pentru orice deplasare în afara României este bine ca de fiecare dată să studiați cu atenție informațiile de călătorie a MAE – click aici (pentru mai multe informatii) pentru a vedea informații utile din țara în care doriți să călătoriți cu camperul.
Ce distanţă pot parcurge cu autorulota ? Există limită de km?
În marea majoritate toate firmele de închirieri autorulote nu au limitări de km, totuși recomandarea este să vă planificați distanțe până în 500-600 km pe zi maxim. Călătoria cu autorulota este o vacanță nu o cursă contra cronometru. Peste 600 de km/zi devine obositor.

În general camperiștii stăini circulă în medie cam 400-500 km/zi.
Care este viteza de deplasare cu autorulota?
Având în vedere dimensiunile autorulotei, rezistenţa mare la înaintare şi centrul de greutate ridicat se recomandă următoarele viteze de deplasare:
- pe autostrăzi : 95-110 km/hîn ;
- in afara autostrăzilor : 70-80 km/h .

De asemenea trebuie acordată o atenţie deosebită şi e recomandă o viteză de deplasare cu cel puţin 10 km/h mai mică faţă de limita pe acel sector de drum pe: drumurile cu denivelări (apare fenomenul de tangaj), în curbe (apare fenomenul de ruliu), pe poduri sau la ieşirea din tunele (acţiunea laterală a vântului).
vacanta cu autorulota
Care este consumul de carburant?
În funcţie de gradul de încărcare, de natura terenului (pantă/rampă), de direcţia vântului (în special frontal), de stilul de condus al conducătorului auto, o autorulotă poate înregistra un consum mediu între 9-12 litri/100 km.
Care sunt taxele de drum în afara României pentru autorulote?
Autorulotele sunt autovehicule speciale din categoria M1, la fel ca şi autoturismele. Astfel, în majoritatea ţărilor taxele de drum (vigneta) este la fel ca și autoturismele. Țările care aplică taxe separate de autostradă, tarifele pot fi cu 30% mai mari, comparativ cu autoturismele.
Pot campa off camping cu autorulota?
În Europa se poate campa din ce în ce mai puțin off camping. Exista mai multe aplicații care indică asemenea locuri de campare. Când alegeți locul de campare, să fiți foarte atenți, pentru că unele din ele pot fi periculoase, vezi articol “ Turiști români gazați și jefuiți în parcare la intrarea în Spania “.

În România se poate campa off camping sau “wild camping”, pur și simplu în natură, cu respectarea urmatoarelor precauții/indicații:
- terenul pe care campați nu este proprietate privată
- terenul nu interzice camparea (unele rezervații naturale, de exemplu)
- nu deversați apele uzate sau caseta de toaletă niciodată în natură
- lasați locul de campare intact la plecarevă asigurați împortriva animalelor sălbatice din zonă (ursul vine foarte frecvent datorita resturilor alimentare - lăsate afara noaptea)
- terenul nu este moale sau nisipos (vă veți înfunda cu rulota sau autorulota)
- nu poluați fonic arealul cu muzica dată tare
- nu faceți focul direct pe pământ
Dacă sunt obosit şi nu mai pot continua, pot dormi în autorulotă într-o parcare?
Puteţi parca oriunde, autorulotele având regim de autoturism, însă, dacă de exemplu, doriţi să înnoptaţi într-o parcare pe autostradă, trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:
- nu aveţi voie să deschideţi veranda şi să scoateţi afară masa şi scaunele de camping. În acest caz se consideră campare în loc neamenajat şi veţi fi amendaţi de către poliţia din ţara respectivă (vin imediat să verifice, de îndată ce aţi parcat)
- în anumite ţări din Europa, nu aveţi voie să consumaţi alcool în autorulotă, chiar dacă sunteţi în parcare iar dacă perdelele nu sunt închise, se poate considera consum de alcool la volan şi puteţi fi amendaţi
- în majoritatea benzinăriilor din afara ţării sunt locuri special amenajate pentru autorulote, care permit alimentarea cu apă, deversarea apelor uzate şi golirea casetei de toaletă, în mod gratuit; în România aceste facilităţi încă nu sunt prezente şi se obişnuieşte alimentarea cu apă în benzinării, golirea apelor uzate în reţeaua de canalizare.
A apărut o defecţiune la autorulotă. Ce pot face?
În cazul autorulotelor noi pot interveni, rareori, urmatoarele tipuri de defectiuni:
- defectiuni ale autovehiculului
- defectiuni ale sistemelor interioare/zonei de locuit

In cazul defectiunilor autovehiculului:  
Autorulotele din flotele de închirieri sunt în majoritate modele noi (2017-2019) și puțin probabil să se defecteze. Totuși, în cazul unei defecțiuni, trebuie să contactați firma de închirieri imediat cu descrierea problemei. Dacă autorulota este proprietate personală este bine să aveți numărul de telefon al unui service specializat în reparații autorulote. Dacă autorulota nu poate fi deplasată, se apelează număr de asistență rutieră europeană Citroen Camping-car Assistance (tel: 00800 08082424).

Intervențiile (remorcare, reparație sub garanție europeană) sunt gratuite. În caz de defecțiuni ale spațiului de locuit/sistemelor interioare: Consultați manualul de bord. Pentru cei care închiriază autorulote, este bine să fie anunțată firma de închirieri autorulote. In peste 95 % din cazuri se poate identifica și rezolva problema telefonic, în mai puțin de 2 minute.
Am avut un accident. Ce trebuie să fac?
În primul rând, trebuie sa vă asigurați că toii pasagerii sunt în siguranță și să fie într-un loc protejat. Dacă autorulota este închiriată, informați imediat firma de închirieri, pe e-mail sau whatsapp, ce pagube au rezultat, dacă autorulota este deplasabilă și anunțați autoritățile locale. Trebuie să obtineți un raport de constatare de la organele abilitate (poliție, etc).

În general firmele de închirieri au asigurări full casco pe întreg teritoriul Europei pentru autorulotele din flota lor. Anumite țări nu sunt incluse în polița de asigurare RCA (gen Albania, Bosnia, etc), aveți obligativitatea să verificați polița de asigurare și să vă asigurați că aveți îpoliță separată la intrarea în țara respectivă.
Sfaturi utile.
De fiecare dată când porniți și plecați cu autorulota la drum trebuie să verificați dacă:
- aveti toate actele la voi și valabile
- toate trapele sunt închise
- toate sertarele de la bucatarie, living, baie, dormitor sunt închise și asigurate
- în timpul mersului este indicat să lăsați toate parasolarele deschise (de la trape, de la ușă și geamuri)
- antena de satelit sa fie închisă
- trapa de acces să fie închisă
- toate lucrurile și obiectele din autorulotă să fie bine ancorate/depozitate
- în timpul deplasării autorulotei este interzis să se doarmă în pat (deoarece în cazul unei frâne poate surveni accidentarea celui care doarme)
- este recomandat ca în timpul mersului toate persoanele să stea pe locuri, cu centura pusă
- pe durata deplasării nu este indicat să fie mai multe persoane în autorulotă decât numărul trecut în talon
- luați curbele cu viteză redusă, deoarece centrul de greutate al autorulotei este mai sus decât la un autoturism-
- atenție la trecerea pe sub poduri, pe lângă copaci – trebuie să conștientizați înălțimea autorulotei
- pentru că autorulota are alte dimensiuni decât un autoturism , aveți grijă la înălțimea autorulotei.

Rezervă din timp o autorulotă Easy Camper

Iți stăm la dispoziție cu orice întrebări pentru o vacanță de vis cu autorulotele Easy Camper.

Iti multumim! Mesajul tau a fost trimis!
Oops! Ceva nu a functionat. Verifica campurile introduse.